Open huis goed bezocht

Om klokslag twaalf uur kwamen de eerste bezoekers van ons open huis al binnen afgelopen zondag. Al snel liep het buurthuis vol met mensen die al in jaren niet meer in het buurtcentrum geweest zijn. Nieuwsgierig naar hoe het er nu uitziet en nog belangrijker naar wat er sinds de heropening in mei vorig jaar, te doen valt in Buurthuis Gageldonk.

Het open huis was een moment om de bestaande en nieuwe activiteiten van het buurthuis te presenteren aan wijkgenoten, en te toosten op het nieuwe jaar. Het was ook de dag waarop de nieuwe huisstijl en website gelanceerd werden. De officiële handeling werd gedaan door wethouder Patrick van Lunteren (SP) van Jeugd, Wonen en Wijken. Met een tik op de spatiebalk van de laptop startte hij een filmpje over de gloednieuwe huisstijl en website gemaakt door respectievelijk Niek Jan Tops en Daniel Schoone, twee jonge ondernemers uit de wijk.

‘Super trots zijn’

De wethouder complimenteerde voorzitter Latifa Cherrabi met het professioneel en strak gemaakte filmpje. “Je mag super trots zijn Latifa op het bestuur en de mensen die keihard werken voor jullie.” Hij haalde een bezoek aan het buurthuis aan van zo’n drie jaar geleden, toen het nog De Beemdentil heette. “Toen ik na een half uur wegfietste zei ik tegen mijn collega letterlijk ‘alle energie is volledig uit mij weggezogen. Wat is dit een slecht, saai buurthuis’.

Maar gelukkig waren er mensen in de wijk die een nieuw bestuur wilden vormen om weer leuke dingen te doen hier, carnaval, bingo en dansavonden. Ga lekker aan de slag met elkaar, het gaat om de reuring!”

Nieuwe stichting, nieuwe naam buurthuis

Voorzitter Latifa Cherrabi blikte in haar welkomstwoord nog even kort terug op hoe de situatie van het buurthuis was bijna een jaar geleden toen zij en enkele andere buurtbewoners een nieuwe stichting oprichtten, Stichting Heerlijckheid Gageldonk, om het buurthuis weer nieuw leven in te blazen.
Omdat de naam De Beemdentil niet meer mocht worden gebruikt, moest er een nieuwe naam komen. Buurtbewoners werd toen gevraagd om een naam te bedenken. Frank Engel stuurde Buurthuis Gageldonk in. De naam refereert naar het kasteel Huys van Gageldonk, dat in 1600 op dezelfde plek stond (red). Uit de verschillende inzendingen kozen buurtbewoners toen de naam Buurthuis Gageldonk. Namens het bestuur overhandigde voorzitter Latifa hem een presentje. Ook Peter en Cocky Nuijten werden door het bestuur in het zonnetje gezet. Zij zijn samen met een groep andere wijkbewoners de drijvende krachten geweest achter de inspanningen om het buurthuis te behouden voor de wijk.

Presentaties van activiteiten en huurders

Tijdens het open huis konden de organisatoren van de verschillende activiteiten in het buurthuis een presentatie geven. Zo kon Nel Vermeeren de komende ruilbeurs voor kindercarnavalskleding op 28 januari extra onder de aandacht brengen en Hanny de Boer de bezoekers vertellen wat ze allemaal kunnen doen tijdens de crea-middagen op vrijdag.

Ook de huurders en andere partners van Buurthuis Gageldonk presenteerden zich. Leerlingen van Dansstudio Jump gaven een dansvoorstelling, bij Yoga Do-In konden bezoekers even kennis maken met de heilzame werking van deze bewegingsleer en Jeugdwerk Surplus kon aan de buurtbewoners nou eens goede uitleg geven over hun werk in het jongerencentrum Galaxy vlak naast het buurthuis.

Al met al kijken we tevreden terug op een geslaagd open huis waarvoor we veel complimenten kregen van de bezoekers.